TALLER
amb la col·laboració de Miquel Duran (BASE Podium)

Per començar, una mica d'història...
< Enrera

Si us sembla, i per a que ens fem una lleugera idea, per començar podríem resumir molt breument la HISTÒRIA DE L'ESQUÍ.

Aquest esport neix de la necessitat de l'home de desplaçar-se per les terres i muntanyes cobertes de neu.

Les primeres referències les trobem a la història de països nòrdics, uns 3000 anys a.c. on podem veure un gravat en pedra trobat a Noruega, la figura d'un caçador amb esquís.

Des d'aleshores, l'evolució ha estat molt gran fins arribar als nostres dies en que l'esquí s'ha convertit en un esport ideal per a tota la família, ja que ho poden practicar des dels més petits fins els més grans.

Si fem un salt en la història i ens fixem en casa nostra, podríem dir que els primers esquiadors varen sorgir de clubs de muntanya a principis del segle XX.

Al voltant dels anys 30 es varen crear petits grups d'aficionats que practicaven l'esquí a indrets com La Molina, Núria, Navacerrada, Candanchú ó Sierra Nevada. Eren gent autodidacta ó que havien rebut ensenyances d'estrangers procedents de països nòrdics.

A l'any 1945 es crea a La Molina la primera escola d'esquí. Des d'aleshores aquest esport ha evolucionat ràpidament amb la construcció d'estacions a diferents indrets de la península.

Ja no entrarem amb més detalls i ens centrarem en el material.

En qualsevol activitat esportiva necessitarem unes eines que ens permetran realitzar l'esport que ens agrada amb les millors condicions possibles. Tots entenem que no podríem jugar a futbol sense una pilota, ó una cursa ciclista sense bicicleta.

A la neu hi podrem realitzar múltiples activitats. Podrem caminar amb l'ajuda de raquetes de neu, ens podrem enfilar muntanya amunt amb esquís de muntanya i podrem baixar per pista o fora pista amb qualsevol de les modalitats que han anat sorgint en els últims temps.

Aquestes modalitats les podríem resumir en dos:
- ESQUI
- SNOWBOARD

Dins l'esquí pròpiament dit, podríem diferenciar una sèrie de variants sorgides sobretot des de l'última gran revolució en esquís: EL CARVING. Aquesta gran varietat d'esquís estan concebudes per satisfer les necessitats ó maneres d'esquiar preferides per cada usuari.

El material necessari per esquiar es bàsicament: esquis, botes i bastons. En el cas de l'snowboard els bastons no s'utilitzen.

Quan parlem de manteniment del material ens centrarem molt especialment amb els esquís i la planxa d'snowboard.

Els bastons no tenen cap secret; en canvi les botes són fonamentals. Encara que el seu manteniment no sigui gens complicat, s'ha de cuidar i evitar que la carcassa agafi malformacions producte de deixar-les, per exemple, amb pesos a sobre ó de guardar-les amb les tanques sense cordar.

Pensem que la bota es el material que està en contacte directe amb el nostre cos i que es la que transmet les ordres a l'esquí. Per tant es importantíssim que la bota sigui l'adequada pel peu de cada esquiador. La bota es la que ens manté el turmell ben collat i per això ens permet donar les ordres a l'esquí.

L'evolució de la bota també ha anat lligada a la evolució de l'esquí i les fixacions. A principis de segle les botes eren de canya baixa, semblant a les actuals botes de trekking. Això feia que, afegit al fet de que les fixacions eren rudimentàries, es produïen lesions de turmell.

Els estudis per la millora de les botes han tingut dos grans objectius: per una banda la comoditat i per l'altre la subjecció sense oblidar la seguretat. És per això que, veient que es produïen accidents de turmell, es varen començar a fabricar botes una mica més altes. Aquest fet ens evitava les lesions de turmell però provocaven lesions de tíbia. Agreujat pel fet que les fixacions encara no eren massa evolucionades.

El següent pas va ser fer les botes encara més altes i va evitar els trencaments de tíbia, però va sorgir una altre lesió: la dels lligaments del genoll.

Avui dia continuem tenint un cert risc de lesions de genoll, però els materials i les tecnologies utilitzades fan que cada vegada sigui més segura la pràctica de l'esqui. En tot cas, moltes vegades la lesió es producte d'una mala regulació i utilització de les botes i les fixacions. Es molt important donar la regulació de força adequada a les fixacions.

Respecte al manteniment dels esquís, es imprescindible tenir les soles i els cantells en condicions. Es com l’exemple fàcil del cotxe, no podríem conduir amb seguretat sense uns bons esmortidors i uns bons neumàtics.

En els propers escrits entrarem en més detalls de cada un dels materials, de la seva evolució tècnica i de les millores que contínuament van sorgint. I també dels consells pel seu manteniment.